En gang Fredtun –alltid Fredtun

I 2008 ble det etablert en ny linje på Fredtun Folkehøyskole, det var Volontør Ecuador. Her skulle det være søkelys på bistandsarbeid og solidaritet. Muligheten tente noe i Mathias Slettholm fra Oslo og det endte med to skoleår i Stavern.

– Det føles alltid rart å skulle prate om Stavern Folkehøyskole, siden den for meg, aldri har hatt det navnet, men det er vel noe i ordtaket om at kjært barn har mange navn. Men det spiller ingen rolle egentlig, det viktigste er det jeg lærte, forteller Mathias Slettholm.

Mathias Slettholm fikk en god start i Stavern.

Skoleåret

Det var jaggu meg litt av en tid, oppholdet på Fredtun. For meg var det sosiale viktig, men i kombinasjon med det faglige, ble det gode og formative år for meg, det var en fin tid i Norges smilehull, Stavern. Det var såpass givende at jeg valgte å søke om å bli ett år til som stipendiat. Jeg fikk plassen på teaterlinja, det ble et utfordrende og gøyalt år. Kombinasjonen av fagene som elev og stipendiat kan lett oppsummeres i jobben jeg har i dag.

Nytteverdi

I dag jobber Mathias i «Redd Barna» som Utviklingspolitisk rådgiver, er leder for KrFs internasjonale utvalg og har tidligere vært praktikant ved den norske ambassaden i Budapest. Han har også vært Politisk rådgiver for SOS-barnebyer. 

– Det er utrolig mange situasjoner man kommer oppi når en jobber i denne bransjen, ofte må man plutselig stå på en scene og presentere. Jeg fikk den tryggheten fra Fredtun, fra en relativt nybygd Teatersal, i det bygget vi kalte «Sossheim» men som i dag heter Vestly, mimrer Mathias.

Skjellsettende inntrykk

Som elev på Volontør Equador fikk vi reise ut til slummen i Guayaquil, den største byen i Equador. Det var skjellsettende å se fattigdommen med egne øyne erfare og forstå bedre hvorfor verden er så urettferdig. Der fikk vi noe å tenke på alle sammen! Det ble seks uker med sterke inntrykk og gleden ved å kunne gjøre en forskjell var stor.

Veien videre

– Etter det året forstod jeg at jeg måtte gjøre noe selv, og bestemte meg for å studere utviklingspolitikk på Universitetet i Oslo. Etterpå ble det London School of Economics and Political Science. Nå jobber jeg med å sikre at flest mulig barn i verden får gå på skole. Jeg føler egentlig at min karriere starta i Ecuador, så takk til Fredtun for det, avslutter en blid Mathias.