Varige spor – i kunsten og i livet

Anita Rasmussen fra Båstad ved Øyeren, hadde en interesse som viste seg å bli levevei og nå jobber hun med de beste. Nå bruker hun kunstnernavnet Anita Sletten eller «bare» Anita og er hyppig brukt i design-miljøet.

For Anita sin del hadde hun ingen tilknytning til skolen fra før, men det var ikke noe skudd fra hofta, at hun havnet i Stavern. Hennes far Karsten Rasmussen drev med maling og var nok en inspirator for en gryende hobby. Når Fredtun Folkehøyskole hadde egen linje som het «Bilde, Form og farge» så var det midt i blinken, nå kunne hun bruke ett år på å dyrke hobbyen, det å tegne og male.

– Jeg husker ikke helt sikkert hvordan jeg kom over skolen, det var i hvert fall ikke noe google på den tiden! Jeg tror det var en annonse i avisen Vårt Land, jeg tok kontakt med Fredtun, fikk tilsendt brosjyre og det så veldig fristende ut! Jeg kontaktet vel fler folkehøyskoler og det var på nippet til at jeg havnet på Sagavoll, men der hadde de kun snekring. Valget ble Fredtun, et vakkert sted ved sjøen, med den rette linja for meg, forteller Anita.

Året var 1995 når Anita kom til Fredtun, spenningen var stor i møte med 64 medelever og en mengde lærere.

– Vi ble veldig godt møtt av de ansatte, her fikk vi frihet, men samtidig gode og trygge rammer. Det tok ikke lange tiden før det sosiale var på plass og alle artige påfunn ble skapt, det ble et herlig fellesskap.

Linja fikk nok mest oppmerksomhet i hverdagen, et av høydepunktene var at vi fikk være tidlig ute med Street Art? Det å kunne få male undergangen mot Nesjarheim var veldig stas og til glede for nærmiljøet, det fikk faktisk stå i fred helt til 2019, da fikk nye elever sette sitt preg på betongen. Ellers husker jeg godt når det var temakvelder det var en fin arena for kreativitet, noe jeg ser tilbake på med glede, mimrer Anita.

Reising i folkehøyskolen har alltid vært noe elever har sett fram til, det var nok av et litt annet kaliber i 1995, enn nå. Skoleturen gikk med buss rundt i Europa med bla. besøk i Praha, der det var slottsbesøk og besøkende fikk mulighet til å kjøpe Bømher-krystallglass som var ettertraktet hos flokken, det var en artig men kald tur.

– I ettertiden har året i Stavern betydd mye for meg og for de valgene jeg har tatt, jeg valgte veien videre til reklamebransjen, jeg havnet i Stavanger. På Fredtun fikk vi prøve masse forskjellige metoder og teknikker i det kreative faget linja bød på, vi fikk boltre oss. Dette har igjen preget meg i kunsten som ble min greie, nå bruker jeg i stor grad elementer fra naturen i mine prosjekter. Skoleåret i sin helhet gjorde en forskjell i livet mitt. Hvis jeg hadde vært 19 år nå, ville jeg garantert gjort det samme om igjen, forteller Anita.

Trygve Skaug mottar her et portrett malt av Anita. Begge er tidligere elever ved Stavern folkehøyskole!

Anita Sletten Torp er utdannet grafisk designer og billedkunstner, hun har utdanning fra Mysen, Stavern, Paris, Stavanger og Birmingham. Hun viste fram konseptet sitt Nordicwild for første gang under Oslo Design Fair. Det var rådgiveren til maleren Vebjørn Sand som rådet Anita til å stille ut der. Nå har hun eget galleri, holder malerkurs og selger egne produkter på nettstedet www.nordicwild.no

Dette er noen av oppdragsgiverne Anita har: Magnor glassverk (Serviset Nostalgi i samarbeid med Halvor Bakke), Bohus, Norsk dun, Multitrend, Hyttefeber og Eventyrlig oppussing.